Predstavljajte si, da ste lačni. Ste na počitnicah v hotelu s 5-imi zvezdicami. Pri vseh obrokih imajo samopostrežni bife z mnogo različnimi jedmi. Časa je v izobilju, hrane tudi, prišli ste zgodaj in drugi gostje se še prhajo.
Mmmm… opazujete… Kako je stati pred raznovrstnimi, lepo dekoriranimi jedmi? Najprej si vse (z užitkom) ogledate. Ali čutite mešanico radovednosti, navdušenja, pričakovanja? Opazujete barve in obliko, vonji napolnjujejo vaše nosnice in vaše telo že ob pogledu in vonju uživa v hrani. Nikar ne hitite, naj se oči naužijejo, naj nos uživa. Ko boste začeli jesti, bo prevladal okus, zato dajte očem in nosu veselje zdaj. Nato si izbrane jedi lepo naložite na krožnik(e), ne pozabite v hotelu s 5-imi zvezdicami ste, večkrat greste lahko po hrano in ničesar ne bo zmanjkalo. In časa je na pretek, na počitnicah ste. Z očmi se sprehajate od jedi do jedi in izbirate. Kakšno srečo imate, izvrstne kuharje, izvrstne sestavine, jedi pripravljene s pozornostjo. Zagotovo čutite hvaležnost do kuharjev, pridelovalcev, vseh, ki so delali za ta vaš trenutek. Zakaj si ne bi privoščili užiti še teh občutkov hvaležnosti. Vesela hvaležnost je vendar zdravilna, zajemite jo s polno žlico (zajemalko). Čutite jo! Zavedajte se je! No zdaj ste postavili krožnik na mizo, lepo sedete, naredite še lep globok dih zadovoljstva in hvaležnosti in začnete okušati hrano. Lepo počasi, če se da, vsakega po malo, da vidite kako ste izbrali, da »slišite« kaj pravijo vaše brbončice. Mmmmm.... Zdaj pa nazaj v realnost! Kako si doma (ali v službi, šoli, na poti…) pričarati tak obrok? Morda imamo čas (in voljo) le za en lep vdih, preden »napademo« sendvič. Morda imamo dostop le do vejice peteršilja, ki jo postavimo s posebnim namenom na enolončnico, morda rečemo »Hvala« preden ugriznemo v jabolko. Morda si lahko privoščimo cel »paket«, ki zajema čuječe in ljubeče in radovedno opazovati svojo hrano, zaužiti njen vonj, uživati v okusih zavestno in biti še hvaležen za vse, ki so jo omogočili (tudi mi sami). Vsak dan nekaj čuječih, ljubečih in hvaležnih trenutkov bo zgradilo večji zaklad v nas, kot bi nam ga dale počitnice v hotelu s 5-imi zvezdicami. Ni pa nič narobe, če si jih kdaj privoščite. Jaz sem bila včeraj pod milijoni zvezdami in še peteršilj in rukola in koper in melisa in pehtran in še marsikaj so bili zraven. Pa dober tek! P.s. Marsikatera tradicija pozna rituale pred jedjo. Moje mnenje je, da je njihov namen, da umirimo telo in um, svojo pozornost usmerimo na hranjenje in se duhovno povežemo s hrano, ki v resnici hrani naše čute (vid, vonj, okus), telo (hranila) in duha (hvaležnost ima zelo visoko frekvenco, podobno vseobsegajoči ljubezni).
1 Comment
|
|